O nas

W naszych restauracjach chcieliśmy by było tak jak we Włoszech – tam na dobrą pizzę stać wszystkich, dlatego  stworzyliśmy miejsce, do którego morze przyjść każdy.                                            

Powstaliśmy w 2000 roku, w czasach, kiedy oferta kulinarna w polskich miastach nie była tak bogata i zróżnicowana jak teraz. Tworząc pierwszą Fabrykę Pizzy przecieraliśmy szlaki. Naszym celem było otwarcie trattorii – czyli lokalu utrzymanego we włoskim stylu, o nieco mniej formalnym charakterze niż restauracja. Szybko staliśmy się bardzo popularnym miejscem i zyskaliśmy uznanie naszych gości. Z czasem Fabryka zaczęła się rozrastać. 

Plan był taki, by docierać z dobrą pizzą do innych miejsc, również w tych mniejszych miastach i miasteczkach. Ta misja towarzyszy nam do dziś. Obecnie Fabryka Pizzy to kilkanaście restauracji w różnych regionach Polski. Cieszymy się, że jesteśmy razem już tyle lat.

PIZZA AND MORE 


Naszą specjalnością jest włoska, słoneczna kuchnia. Nazywamy się Fabryka Pizzy, ale w menu są także makarony, risotto, gnocchi oraz sałatki. 

Podstawą naszych dań jest pyszny sos, ciasto i sery. Dlatego aromatyczne pomidory, mąkę do pizzy, mozarellę, czy pastę truflową, sprowadzamy z Turynu, Rawenny oraz Neapolu. 

Używamy tylko naturalnych przypraw – kochamy czosnek, papryczki peperoncino, bazylię, tymianek i oregano. Warzywa oraz inne dodatki, których używamy w kuchni trafiają do nas od miejscowych dostawców. Każdego poranka są dostarczane do naszych lokali. 

Cienkie ciasto do pizzy to efekt pieczołowitej, ręcznej roboty. Rozkręcamy je wyłącznie przy pomocy dłoni – jak w prawdziwej, włoskiej trattorii. Następnie pieczemy na kamiennym blacie, by było pysznie chrupiące.

Przygotowujemy także wegańską pizzę. Używamy specjalnie wybranego, roślinnego sera – długo szukaliśmy takiego, który spełniałby nasze kulinarne wymagania. Jesteśmy także miejscem dla osób, które ćwiczą i chcą być fit – mamy pizzę light, pizzę razową i razowe makarony oraz świeże sałatki. W naszej ofercie znajdziesz rónież dania bezglutenowe.